Sänkta svenska handelsfartyg

 

    

Startsida

Bryggerier i Majorna

Fyrar

Gamla färjförbindelser
på Göta Älv
 

Gamla kartor

Harry Martinsson

HMUb ULVEN   

Jubileumsutställningen 1923 Göteborg

Ludviksbergs Mekaniska Werkstad 

Majorna och Klippans Kulturreservat 

Majornas Gasverk 

Marstrandsbolagen 

Min vykortssamling 

Sessanlinjen 

Svenska Amerika Linjen  

Sänkta svenska handelsfartyg under II:a världskriget

Teneriffa 

Vädersågen Majorna

Skriv i min
Min gästbok  

KINNEKULLE

Lidköping

 

Vad hände med KINNEKULLE, är en fråga som många frågar sig idag. Fartyget hade lämnat Polen med kollast och påträffades drivande och eldhärjat utanför Danmark. Besättningen hade lämnat fartyget. Det fanns inga spår av de sju ombord.
KINNEKULLE hade skepparen Johannes Andersson som huvudredare. Fartyget var byggt av stål 1919 i Tönnsberg under namnet SORKA. Hon hette sedan GUN 7, VITUS och GRANITA, innan hon 1937 inköptes till Sverige. Hon lastade 300 ton. Hon såldes senare till Hönö och fick namnet CONDOR. År 1975 höggs hon upp i Göteborg.

Den 18 februari 1948 gick fartyget från Utska med last till Helsingborg. Den 20 februari hittades KINNEKULLE övergiven nio nautiska mil från Rödvig i Danmark av några danska fiskare. Fartyget drev då med en sydostlig kuling mot land. Maskinrummet var då fyllt av vatten genom överspolning. Fartyget hade skador i aktern Livbåten var fastgjord vid fartyget med en 20 famnar lång vajer och låg med kölen upp och var oskadd.

Fiskarna försökte bärga livbåten men misslyckades. När fiskarna kom till Rödvig rapporterades händelsen, och många fiskebåtar från Rödvig gick ut för att försöka bärga KINNEKULLE, men misslyckades.

Den 21 februari kontaktade rederiet försäkringsbolaget Gauthiod, som gav order till Switzers i Köpenhamn att sända bärgningsfartyget SVAVA till platsen.

När olyckan blev känd hos rederiet gav Thunbolagets chef Helge Källson order till skepparen Gustav Henriksson och Sven Stark att resa till Rödvig för att göra de observationer som behövdes. Stark och Andersson kunde konstatera att styrhytten och bostäder var utbrända. I skansen förut saknades alla värdefulla saker som t.ex. besättningens bättre kläder.

Efter länspumpning och läktring av last drogs KINNEKULLE loss den 26 februari. Den 27 februari bogserades hon till Helsingborg, dit hon anlände den 28 februari. Efter besiktning drogs hon till Karlstad för reparation.

 

 

                                                                     

  

Källa: Krigsarkivet

Landsarkivet

Terje Fredh


 


©Copyright 2013 Morgan Lundberg
senast uppdaterad 2 september 2013
 
hagmanstorp(at)hotmail.com
Byt ut at mot @